SELEKTOR

IZVEŠTAJ SELEKTORA

za 8. Festival amaterske pozorišne režije

 

      Kao selektor ovogodišnjeg festivala FAPOR odgledao sam 11 predstava, od kojih po propozicijama festivala za takmičarsku selekciju predlažem sledeće predstave:

 1. Vladimir Djurdjević NE IGRAJ NA ENGLEZE, režija Bora Nenić, Bag Teatar Boljevac.
  Izbor dramskog teksta koji je primeren mogućnostima glumačkog ansambla, kao i vešto
  organizovan mizanscen i artikulisana glumačka igra, rezultirali su predstavom koja prelazi rampu i uspešno komunicira sa gledalištem.
 2. Sanja Veljković ONA I ON – režija Sanja Veljković, Račansko omladinsko pozorište, Rača
  Izazovi odrastanja u vremenu koje je “iskočilo iz zgloba”, inspiracija su mladima, okupljenim u predstavi ONA I ON , da u veoma jednostavnom I doslednom scenskom postupku ispričaju surovu priču koja nas se tiče, a pred kojom čini se nemamo prave odgovore.
 3. Nebojša Romčević – UMORNI – Pozorište Milivoje Živanović Požarevac- režija Fuad Tabučić. Dramu Umorni, reditelj čita uz nužnu stilizaciju scenske radnje, koja oneobičava I
  rekontekstualizuje tekst Nebojše Romčevića. Umorni u interpretaciji požarevačkog ansambla postaju slika distopijske stvarnosti za koju naivno verujemo da se ne dešava nama.
 4. Boško Petrov ČUJEM VRATI SE ČUJEM OSTANI – režija Sanja Popović, “Šmiranti” Novi Sad Posvećen rad sa mladim glumačkim ansamblom u predstavi koja problematizuje život u Srbiji danas, otvorio je put ka veoma zanimljivom scenskom rezultatu koji se bazira na minimumu spoljnih sredstava I glumcu kao okosnici predstave koja svedoči bolnu istinu odlaska kao rešenja.
 5. Dušan Kovačević, ŠTA JE TO U LJUDSKOM BIĆU ŠTO GA VODI PREMA PIĆU režija Daniel Jovanović – “Fil art” Prokuplje
  Izmeštajući komad van scene kutije , u prostor kamernog gledališta u kome su gledaoci I akteri u istoj ravni, reditelj predstave stvara okvir u kome on sam postaje demijurg “pozorišta u pozorištu”, u kome će biti otvorena večno aktuelna tema “dobre kapljice” koja je uništila mnoge živote.

U Kraljevu 15.oktobra 2020.godine

SELEKTOR
Miodrag Dinulović, pozorišni reditelj