O FAPOR-u

Ciljevi projekta

Cilj projekta Festival amaterske pozorišne režije je predstavljanje pozorišnih amatera publici (reditelja,glumaca) i njihovo afirmisanje i međusobno kreativno nadmetanje u idejama ujedno i razvijanje pravednog takmičarskog duha i nagrađivanje najboljih kao i edukacija i unapređivanje znanja o pozorišnoj umetnosti uopšte, kroz razne vidove radionica, predavanja i razgovara. U prvom planu ovog festivala jesu reditelji (amateri) kao tvorci jedne celine (predstave) čiji se rad prvenstveno ocenjuje.

Detaljni opis projekta

Ovogodišnji zadatak FAPOR-a jeste širenje programa na međunarodni nivo i u skladu s tim, započeti su razgovori sa amaterskom pozorišnom grupom i Rusije, grad Lipeck. Ukoliko finansijska sredstva to budu dozvolila, njihovo učešće na festivalu biće organizovano. Zašto baš Rusija? Zato što je rusija kolevka rediteljske profesije i kao takva je potrbna jednom ovakvom festivalu koji se bavi edukacijom i razvojem režije u amaterizmu.
Festival amaterske pozorišne režije u Leskovcu ima republički značaj. Pravo učešća imaju sve pozorišne amaterske grupe na teritoriji Srbije (Vojvodine, Kosova i Metohije) kao i iz regiona. Tema festivala jeste amaterska pozorišna režija. Kroz gotovu predstavu, reditelji i glumci imaju priliku da pokažu svoje viđenje i svoje stavove vezane za razne teme koje nas okružuju. Na taj način, razvijaju sopstvenu kreativnost u scenskom amaterskom stvaralaštvu, unapređuju i usavršavaju sebe a i podstiču druge da se priključe i pokažu svoje talente jer amaterizam je upravo pravi put ka pravom profesionalizmu. Ujedno, svojim radom i svojim projektima stvaraju i novu publiku. Ove godine biće održan sedmi po redu FAPOR.
Leskovac je proteklih godina pokazao na amaterskim festivalima po Srbiji da ima veliki broj talenata koji se od malena bave pozorišnom umetnošću, prate je i nesebično doprinose njenom razvoju u gradu.
O uspehu leskovačkih amatera (od 2018. zvanično je oformljena grupa amatera pod nazivom DrAamateri Leskovačkog kulturnog centra), govore i brojna priznanja i nagrade na drugim festivalima amaterskih grupa u Srbiji (Smotra dramskih grupa Gimnazija Srbije u Kragujevcu, Amaterske glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u Požarevcu,Festival amaterskih pozorišta „Teatrama“ u Kruševcu, Festival dečijih i omladinskih scena „DOPS“ u Jagodini, Festival omladinskih scena „FOS“ u Beloj Palanci, Festival amaterskih pozorišta Srbije u Lebanu i Surdulici i veliki broj nagrada na festivalu u Prokuplju 2018. godine).

*Za sedam godina postojanja FAPOR su posetili mnogi poznati stvaraoci iz profesionalne sfere pozorišne umetnosti kao što su: Cisana Murusidze, reditelj, Goran Sultanović, glumac, Vlada Lazić, reditelj, Saša Latinović, reditelj, Miloš Jagodić, reditelj, Milorad Milinković, reditelj, Dejan Tončić, glumac, Predrag Gazibara Smiljković, glumac, Dragan Boža Marjanović, glumac, Midrag Krčmarik glumac i prof. na Akademiji umetnosti u Kososkoj Mitrovici, Ivan Bekjarev, glumac, Nebojša Dugalić glumac, Boris Pingović, glumac, Miodrag Dinulović, reditelj, Bojan Dimitrijević, glumac, Isidora Goncić rediteljica, Predrag Stojmenivić reditelj, Vlastimir Velisavljević glumac…
Njihovo prisustvo dodatno govori o značaju festivala, o njihovoj profesionalnoj podršci festivalu i nesebičnoj pomoći u radu i realizaciji.