ŠTA JE TO U LJUDSKOM BIĆU, ŠTO GA TERA PREMA PIĆU

13.11.2020. u 19.00h

Režija:  Daniel Ivanović

Tekst: Dušan Kovačević

Produkcija: ,,Fil art“

Uloge:

Glavnu ulogu čuvenog doktora Ilića tumači Zoran Cvetković, a slede: Branka Panić (Majka i Prodavačica srećaka), Saša Savić (Otac), Milan Milenković Simić (Miroslav Antić), Ružica Stamenković (Ana Andrejević), Tijana Milenković (Zec Ona i Milutin), Ignjat Jovanović (Sin, Nenad, Vučko Vučković), Vladimir Mirković (Predrag, Zec On) i Đorđe Joksimović (Lovac Urošević Spomenko). Adaptaciju i režiju ostvario je Daniel Jovanović.
Pored umetničke grupe Galerije ,,Fil art”, u predstavi glume učenici Dramskog studija Gimnazije i glumci ,,Teatra 13” Kulturnog centra ,,Drainac” iz Blaca.
Muzički i vizuelni identitet povereni su učenicima prokupačke Gimnazije, dok su plakat i afiša delo likovnog i grafičkog umetnika iz Prokuplja Slavka Vukovića.

O predstavi:

Dramski tekst ,,Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću“ napisao je Dušan Kovačević 1976. godine i prema dostupnim informacijama doživeo je samo premijeru te godine u Novom Sadu i više nije igran. Adaptirani scenario ostvaren je filmom ,,Poseban tretman“ sa Ljubom Tadićem i Milenom Dravić u glavnim ulogama.
Reč je o kolažu ispovesti štićenika Doma za alkoholičare ,,Stevan Čarkić Beli“, koje ipak odišu crnim humorom tako svojstvenim geniju srpskog teatra. Dirljivo i zanimljivo je slušati i gledati sve te životne priče ljudi koje je opasan porok doveo u nezavidnu situaciju. Posle uvoda doktora Ilića, autor nam pokazuje da sve počinje u porodici i da od stanja i raspoloženja u kući sve zavisi. Nastavlja se sa pacijentima koji su umislili da su životinje, neobičnim štićenicima doma poput Mike Antića, blizanaca iz priče ,,Mokra braća“, devojke Ane Andrejević i mladića Milutina koji pripadaju korpusu mlađih alkoholičara. Posebno je potresan monolog majke koja je izgubila sina, a sada prodaje srećke po kafanama. Kuriozitet ove verzije komada je zaplet koji se dešava na samom kraju predstave.